Advies bij eetstoornissen

 

Ik ben zelf gespecialiseerd in het behandelen van eetproblemen, dus ik sta klaar om mensen te helpen naar een leven waarbij eten/gewicht/uiterlijk/... niet meer op de eerste plaats staat.

Wil je meer te weten komen over eetstoornissen, eetverslavingen of onze manier van behandelen? Dat kan hier! Twijfel je of je een eetstoornis of eetverslaving hebt? Dan kan je hier de kenmerken ervan lezen en hopelijk tonen deze je aan wat jouw relatie met eten is. Twijfel je nog steeds dan kan je altijd contact opnemen en kunnen we een intake gesprek inplannen om je twijfels al dan niet weg te nemen.

Wat is het?

Ik ben er om je op verschillende vlakken te helpen met je eetproblemen. Eetproblemen, dat is een zeer ruim begrip, denk maar aan een suikerverslaving, anorexia nervosa en dergelijke meer. Het gaat er eigenlijk om dat je een probleem hebt met eten op één of andere manier. We kunnen vaak zien dat we obsessief met eten of gewicht bezig zijn, maar ook dat eten of bepaalde aspecten van eten een heel grote rol in ons leven gaan spelen.

 

Vergeet ook niet dat hieronder zaken horen als stiekem eten (dus dat mensen niet mogen zien hoeveel je eet of wat je eet), maar ook alcoholproblemen of alcoholmisbruik horen hierbij.

Emotioneel eten?

Naast eetproblemen zien we de laatste tijd ook veel mensen die zeggen dat ze een emotionele eter zijn. Maar wat is dit nu eigenlijk? Een emotionele eter is iemand die bij eender welk gevoel naar eten of een bepaald soort voedingsmiddel gaat grijpen. Dit kan zijn om zichzelf te troosten, maar het kan ook als ontspanning of beloning zijn.

 

Emotioneel eten kan reeds als een eetprobleem gezien worden of toch zeker als het begin ervan. Het is belangrijk dat we snel hier iets aan doen om erger te voorkomen.

Behandeling?

Natuurlijk moet er allereerst gekeken worden of er effectief sprake is van een eetprobleem en dit gebeurt aan de hand van een intake gesprek. Op basis van dit intake gesprek kan alles geëvalueerd worden en kan er gekeken worden wat de mogelijke behandeling is. Niet alleen voeding, maar ook psychologische hulp is hiervoor belangrijk. Heb je zelf reeds een psycholoog? Dan bekijken we of het mogelijk is dat ik hiermee contact opneem (als dit van jou mag). Heb je nog geen psycholoog, dan kijk ik of ik iemand kan aanraden die bij je past.

 

Waarom opteer ik nu voor een aanpak op verschillende vlakken? Dit is omdat ik merk dat niet het symptoom (het eetprobleem) alleen aangepakt moet worden maar ook de oorzaak hiervan. Vaak kunnen we hiervoor een psychologische oorzaak vinden en hier moeten we dan mee leren omgaan. Daarnaast moet er ook naar de voeding gekeken worden en gekeken worden hoe we deze terug gezond kunnen maken. Dit omdat een eetprobleem er vaak voor zorgt dat we bepaalde voedingsmiddelen in overmaat gaan eten en andere juist gaan vermijden.

 

De behandeling is volledig persoonlijk en voor jou wordt dan ook een eigen behandelplan opgesteld met doelen.